POOD

Sõnum pudelis

Retsept: Punase Kuningkrabi Risotto

03/09/2015

 21. Kuningkrabi risotto

 

Risotto on traditsiooniline Itaalia riisiroog. Pärineb Põhja-Itaaliast, eeskätt Piemonte idaosast ning Lombardia lääneosast, kus laiuvad Itaalia suurimad riisipõllud. Risotto on Milano ja Torino köögi alustala.

Risotto variante on sadu vastavalt sellele, milliseid maitsekomponente kasutatakse, kuid reeglina kuulub iga risotto juurde nn soffritto ehk passeeritud köögiviljad, puljong, maitseained ning risottoriis. Tihti lisatakse risottole peale köögiviljade mereande, kana, seeni, juustu, vorsti ning veini ja ürte.

Ühe nendest sadadest suurepärastest variantidest toome ka teieni, klassikalise Itaalia köögi roog parima mereanniga, mis meil pakkuda on:


Koostisained:

200g krabiliha
3,5 dl arborio risotto riisi (või basmati riis)
100 g võid
0,5 tl jahvatatud safranit
1 tk hakitud keskmist sibulat
0,75 dl kuiva valget veini
1,2 l kana- puljongit
4 sl riivitud parmesani
soola
musta pipart
riivitud parmesani

(2 portsjonit)

Valmistamine:

Sulata pool võist paksupõhjalises potis.
Lisa hakitud sibul ning hauta tasasel tulel 10 minutit, kuni sibul on pehme.
Lisa riis ja kuumuta 1-2 minutit.
Lisa vein ja veidi soola.
Sega korra hästi kergelt, siis hauta tasasel tulel ilma kaaneta potis 10-15 minutit, kuni vein on riisi sisse imendunud.
Nüüd lisa kulbitäis keevat puljongit ja keeda tasasel tulel, kuni puljong on imendunud, aga riis on veel niiske.
Jätka samal moel kulbikaupa puljongi lisamist, kuni riis on küps, aga ikka veel veidi kreemjas.
Õige risoto on vedelapoolne, mitte väga pudrune.
Sega vajadusel aeg-ajalt lõpupoole, et riis põhja ei kõrbeks.
Kui riis on küps, tõsta pott tulelt.
Sega juurde ülejäänud või, parmesan ja krabiliha.
Maitsesta ja serveeri.
Laual lisa roale veel rohkelt riivitud parmesani.

NB! Soovitame süüa teha veiniga, mis ka endale maitseb ja seda sama roa kõrvale serveerida. See aitab maitsetel rohkem esile tulla.

Head nautimist!

Comments