POOD

Sõnum pudelis

Müüdid ja faktid: Tõde tuunikala kohta

23/09/2015

11378916_1588388124782521_656396661_n

Aastal 1950 kasutati tuunikala peamiselt võileiva katteks ja vormiroogadeks ning aasta kogupüük oli 660 000 tonni. Tänaseks on see number kasvanud juba 7 miljoni tonnini aastas ning tuunikala on hakatud kasutama ka gurmee toorainena.
Tuunikalabuum on meid viinud mitmete muredeni kalandussektoris, ookeanite toimimises ja tervise küsimustes, kuna tarbime ookeani toidupüramiidi tippkiskjat.

Millist tuunikala on parim poest osta, on keeruline küsimus ning hõlmab endas mitmeid vasturääkivaid fakte. “Seal on tervise ja kokandusega seonduvad ohufaktorid ning valikud jätkusuutlikuses” sõnab Valerie Craig, kes juhib Natinal Geographicu mereanni valikute osakonda. On segane ja raske välja valida, millist tuunikala on ohutu süüa. Heledat, valget või pikkuim tunikala; värsket, külmutatud või konservis tunnikala – Kuidas teada saame, millist on ohutu süüa?

Esimene asi mida peaks teadma tuunikala kohta on see, et tegelikult on neid mitut erinevat sorti. Kõiki liike on mõjutanud tuunikala populaarsuse kasv mingil määral, kuid on ka liike, mis kannatavad väljasuremisohu käes.
Kuidas kala on püütud mõjutab ka nende jätkusuutlikust. Põhjaõngega püüdmine võib mõjuda lausa laastavalt. See hõlmab endas 3000 söödaga konksu, mis on nööri küljes, mille pikkus ulatub 80 kilomeetrini. Konksud veetakse 100-150 meetri sügavusel, kus ujuvad suurimad tuunikalad. Konksude külge jääb ka palju teisi mereelukaid, näiteks merikilpkonnasid, kes tavaliselt surevad enne juba, kui nad jõutakse paati tõmmata.

Konservi Tuunikala:

1) Pikkuim (Tunutud kui ka valge tuunikala)
Tihti võib seda leida konservides ja pakendites, pikkuim on hea kvaliteediga ja on ainuke tuunikala, mida saab kutsuda valgeks, kuna tal on valge liha. Pikkuim on suur kala ja seeläbi sisaldab ka rohkem elavhõbedat. Pikkuime võib ohutult nautida üks kord nädalas.

2) Vööttuunikala ( Tuntud kui ka vähe rasvane)
70% konservi ja pakendi kalast on tegelikult vööttuunikala (väike osa on ka kollaneuim tuunikala). Teda kutsutakse heledaks tuunikalaks, kuna tema liha on hele, mitte valge. Vööttuunikala on mõõtmetelt küllaltki väike, seetõttu on temas ka vähem elavhõbedat. Lisaks on ta kõige jätkusuutlikum tuunikala sort.

3) Kollaneuim Tuunikala
Tema liha on roosakas. Konservi kaladest on tal kõige parem ja intensiivsema maitsega.

Tuunikala steigid
Kuna steigid sisaldavad suuremat kogust elavhõbedat kui konserveeritud tuunikala, siis saab neid nautida ainult 1 kord nädalas.

1) Suursilm tuunikala
Teada-tuntud, kui “ahi” Hawail (Restoranide menüüs kasutatakse tema nimeks ahi). Süüakse tavaliselt steigina või sushi sees.

2) Siniuim tuunikala
Siniuim on kõrgelt hinnatud tema tumeda ja rasvase liha tõttu. Jaapanis on see suur hõrgutis ning ühe terve suure Siniuime hind võib tõusta kuni 100 000 dollarini. Kahjuks on ta ka ülepüütud ja nad ei suuda nii kiiresti paljuneda kui neid püütakse. Kui hoolite jätkusuutlikusest siis peaks see kala toidu nimekirjast välja jääma.

Viited:
http://www.healthcastle.com/tuna.shtml
http://www.bumblebee.com/sustainability/seafood-school/tuna-101/
http://www.atuna.com/index.php/en/tuna-info/tuna-species-guide

Comments