POOD

Sõnum pudelis

Müüdid ja faktid: kui “värsked” on värsked ja jahutatud mereannid? Teine osa

23/07/2015

Avaleht 2_DSC4070

Milliseid võtteid kasutatakse, et mereande ostjale atraktiivsemaks muuta? Kuidas ja mida meile müüakse? Kuidas kvaliteetne mereand ära tunda?

 

Mereannid ei ole pika säilivusajaga, isegi koduküla kalameeste saak ei garanteeri kvaliteeti – mereande tuleb käsitleda õigesti püügi hetkest (näiteks tuleb kala hoida jää peal, mitte jäävees). Poeletilt ostes peab teadma kuidas hinnata toote värskust ja kvaliteeti.

Tihti on värske või jahutatud kala letis olevad mereannid sama poe sügavkülmutusest. Need on lihtsalt üles sulatatud, välimuse ja teatava mugavuse loomise mõttes ning seeläbi ka kõrgema hinnaga. Nii tehakse, sest arusaam, et värske on parem kui külmutatud, on laialt levinud eksiarvamus. Kuigi mereandide sulatamises müügiks ei ole midagi halba, puudub kontroll sulatamiseks kasutatava tehnika üle ja teadmine millal saadus sulatatud on. Seeläbi ei ole ka teada kuidas seda edaspidi käsitleda tuleks ja mis sellega seonduvad riskid on (mereandide sulatamise ja seonduvate riskide kohta loe artiklit meie blogist).

Taolist saadust kutsutakse ka jahutatud tooteks. Seda nime kasutatakse nii kala puhul, mida ei ole kunagi külmutatud ja mida transporditakse jääl või külmikus ning mereanni kohta mis külmutatakse, sulatatakse poes seejärel üles ja siis pannakse jääle seisma. Nii tehes võetakse tarbijalt aga valikuvabadus millal enda mereandi sulatada ja kasutada ning nõutakse selle eest kõrgemat hinda.

Poes käies tasub mereandide letil alati silm peal hoida, ka siis kui ostu plaanis ei ole. See aitab anda üldist pilti olemasolevatest mereandidest ja hooajalistest saadusest. Ühtlasi on nii võimalik ka allahindlustest selgust saada: sellel nädalal pakutav värske 7€/kg tursk võib olla eelmise nädala 14€/kg tursk, nüüd roiskumise lähedal.

Mereandide ostmise puhul tasub silmas pidada:

Terve kala:

Selged ja eredat värvi silmad. Kala silmad tuhmuvad kiiresti, seega saab nende järgi aru kas mereand on hiljutine või pikemat aega letil olnud. Kuigi hallide silmadega kala söömine pole eluohtlik, siis pole taoline mereand enam kvaliteetne.

Kala peaks olema värvuselt metallne, särav ja puhas. Luitumine ja plekid viitavad kehvale kvaliteedile.

Lõhn – värske kala ei haise vaid lõhnab kergelt merevee järgi. Haisvat kala ei tohi kunagi osta.

Lõpused peaksid olema säravpunast värvi, luitunud värv tähistab vana kala.


Filee:

Nahk ja liha peaks olema terved ja erksat värvi. Samamoodi nagu terve kala puhul peaks ka filee värvus ning tekstuur olema rikkumata ja puhtas.

Lõhn – veel olulisem filee puhul. Ebameeldivaid või tugevaid aroome ei tohi tunda olla.

Kas fileed katab vedelik? Kui jah, siis võib see olla läbipaistev kuid mitte piimjas, sest see on roiskumise tundemärk.

Kui võimalik puudutage kala, värske mereand taastab õrnal puudutusel oma kuju ja tekstuur säilib.


Külmutatud mereannid:

Alati tuleb vaadata parim enne kuupäeva.

Pakend peab olema terve.

Pakendis ei tohi olla vett.

Jälgida tuleb kust saadus on püütud ja kust toode pärineb (näiteks on kala püütud Atlandi ookeanist aga töödeldud Hiinas – mereandi on töötlemiseks sulatatud ja taaskülmutatud enne letini jõudmist).

 

Tehnoloogia areng on võimaldanud äkk-külmutamise ja vaakumpakendamise püügilaevadel. See tagab külmutatud mereandide võrdväärse ja tihti parema kvaliteedi võrreldes värskete mereandidega. Selliselt külmutatud ande kasutame ka Crabitis, toome otse laevalt ja võimalikult kiiresti teieni, et kindlustada kvaliteet, sest seda oskame nautida ja tahame teiega jagada.

 

Viited:
http://fishcooking.about.com/od/howtochoosefreshfish/bb/buyingfish.htm
http://fishcooking.about.com/od/howtochoosefreshfish/a/5-Supermarket-Seafood-Secrets.htm
http://www.fda.gov/food/resourcesforyou/consumers/ucm077331.htm
http://www.fao.org/fishery/topic/12327/en
http://whatscookingamerica.net/Q-A/Fish.htm
http://ocean.nationalgeographic.com/ocean/take-action/frozen-seafood-benefits/

Comments