POOD

Sõnum pudelis

Mereandide sulatamine – mida ja kuidas ning miks see oluline on?

02/07/2015

Taust 2_teistelehtedetaust_DSC4012-darker+30_22102014

Kuidas enda külmutatud hõrgutist kohelda, et sulatamisel kõik olulised toitained, ja ennekõike maitse, alles jääks? Ning mis võivad olla valede tehnikate tagajärjed?

 

Külmutatud liha korralik ja läbimõeldud sulatamine aitab hoida maitset, õiget tekstuuri, toitaineid ja vältida bakteritega saastumist. Valede tehnikate kasutamine toob kaasa liha kvaliteedi langemise ja roiskumise. Kõige parem viis head omaduste säilitamiseks on meranni sulatamine külmkapis üleöö (umbes 12h). Kiireks kasutamiseks saab sulatada külma veega või küpsetada sulatamata. Küll aga langeb sulatamise kiiruse suurenedes saaduse kvaliteet.

Külmkapis sulatamine säilitab liha maitse ja tekstuuri ning hoiab kasulikke toitaineid, sest protsess on kõige stabiilsem. Näiteks panna Crabiti punase kuningkrabi jalad koos kotiga külmkappi ööseks sulama. Peale seda on need kas söömiseks (kuna liha on püüdmise järgselt kohe keedetud) või küpsetamiseks valmis. Suureks plussiks selle juures on, et taolisel viisil sulatatud mereannid säilivad külmkapis veel mõne päeva ja vajadusel saab neid ka taaskülmutada. Seega saab mereandi ka muul hetkel nautida. Soovitame siiski koheselt peale sulatamist saadus ära süüa, sest nii on tagatud parim maitseelamus ja toiteväärtus.

Külma veega sulatamise peamine pluss on kiirus. Küll aga nõuab see pidevat järelvalvet. Mereand asetada koos pakendiga anumasse, mis on täidetud külma veega. Kasutada ei tohi sooja vett, sest see tõstab liha välimiste kihtide temperatuuri bakterite kasvule sobivaks (sama kehtib ka kui jätta mereand toatemperatuuril seisma). Vett tuleb anumas vahetada iga 30 minuti järel, et see piisavalt külm püsiks. Samuti ei tohi saadus veega kokku puutuda, sest see lõhub tekstuuri. Sulatada kuni liha on puudutades pehme. Sellisel viisil sulatatud mereand tuleb aga koheselt ära tarvitada, see ei säili külmkapis, mikrobiloogiliste protsesside tõttu. Taaskülmutamiseks tuleb liha läbi küpsetada, vastasel juhul see roiskub.

Söögi tegemisel kasutatakse ka külmutatud mereande. Neid saab lisada supi sisse, milles saadus sulab ja omandab maitse. Samuti sobib puljongiga potis aurutamine. Kui külmutatult küpsetada peab aga arvestama valmistatava roa retseptist tulenevate iseärasustega (vesiseks muutmine, mereanni lagunemine või üleküpsemine) ning liha tektuuri muutustega. Samuti kaob osa saaduse maitsest ja toiteväärtustest.

Soovitame Crabiti punast kuningkrabi sulatada üleöö külmkapis, et säiliks selle hõrgu liha suus sulavalt õrn tekstuur, rohked kasulikud toitained ning ennekõike nüansirohke maitse. Head nautimist!

 

Kasutatud allikad:

http://www.fda.gov/food/resourcesforyou/consumers/ucm077331.htm
http://www.thekitchn.com/skip-the-thawing-cook-frozen-fish-straight-from-the-freezer-tiny-tips-from-the-kitchn-204186
http://www.wikihow.com/Thaw-Frozen-Fish
http://www.stilltasty.com/articles/view/9
http://ocean.nationalgeographic.com/ocean/take-action/frozen-seafood-benefits/

Comments