POOD

Sõnum pudelis

Külmutatud vs värsked mereannid, kumb on parem?

18/06/2015

Avaleht 3_DSC4095

 

Külmutatud mereandide ja nende tootmise ümber ringleb mitmeid müüte mis kaupluse külmleti ääres seisvaid kliente pelgama panevad. Millised on aga külmutamise eelised ja parim tehnika selleks?
Kas värske on alati parim valik?

 

Tihti peetakse värsket mereandi tervislikumaks kui alternatiivset külmutatud mereandi. Viimase tervislikkus sõltub aga sellest millisel hetkel peale püüki ta külmutatud on. Kui seda tehakse samal laeval millega mereloomi püütakse, võib see osutuda kõige kasulikumaks valikuks. Seda just seepärast, et kiire külmutuse puhul säilivad olulised toitained ja saaduse maitse.

Värske kala, mida poodidest leiame, on logistikaahela keerukuse ja pikkuse tõttu sinna saabunud enamasti nädal aega peale püüki. Kuigi saadus jahutatakse või hoitakse jääl, ei ole seda külmutatud, mis tähendab, et mikrobiloogilised protsessid jätkuvad ja mereand ise laguneb, mis omakorda suurendab kahjulike bakterite teket.

Kõige kvaliteetsema tulemuse saab äkk-külmutusega millega ka meie punane kuningkrabi säilitatud on. Sellise tehnika puhul külmutatakse mereand nelja tunni jooksul alates püüdmise hetkest – 40°C-ni, et vältida suuremate jääkristallide teket, mis lõhuksid saaduse tekstuuri. Nii säilib liha värskus. Meie krabiliha külmutatakse ühekordselt ja seda ei sulatata üles enne kliendini jõudmist.

Ei tasu osta külmutatud mereande, mille pakend on kahjustada saanud (nurgad muljunud, pakend purunenud või kate kahjustada saanud), millel esineb härmatist või sulamisvedelikke. Viimased tähendavad suure tõenäosusega, et and on eelnevalt üles sulatatud ja siis uuesti külmutatud ega ole kvaliteetne.

Kuigi kodumerest püütud ja kohe pannile pandud saadus omab kõige suuremat toiteväärtust ja maitsekust, siis püügivõimaluse puudumise puhul on parimaks alteratiiviks külmutatud mereand. Kasutades parimaid tänapäevaseid tehnoloogiaid pakub Crabit kõrgkvaliteetset külmutatud kuningkrabi liha, mis on säilitanud oma toiteväärtuse, tekstuuri ja maitse.

 

Viited:
http://ocean.nationalgeographic.com/ocean/take-action/frozen-seafood-benefits/
http://www.livestrong.com/article/557246-what-are-the-health-benefits-of-eating-fresh-vs-frozen-fish/
http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/purchasing-frozen-fish-a-healthy-option.html#b
http://www.3fatchicks.com/fresh-versus-frozen-seafood-what-is-nutritionally-better/
http://www.thekitchn.com/5-foods-you-should-never-refreeze-tips-from-the-kitchn-212039

Comments