POOD

Sõnum pudelis

lobster_fish_mussels_ice_seafood_box_6334_1920x1080

Homaarid ja langustiinid – kuidas ja mida valida?

27/04/2016

Homaar ehk merivähk ehk merevähk (Homarus) on perekond homaarlaste sugukonnas, kuhu kuuluvad Euroopa ja Ameerika homaar. Homaarid on kümnejalalised ja meenutavad väliselt jõevähki. Sõrad on ebasümmeetrilised.
Langustiinid ehk Kivihomaarid kuuluvad samuti homaarlaste sugukonda, on kümnejalalised, kuid sõrgade asemel on neil pikad ja selgelt eristatavad tundlad.
Mõlemat looma ekisteerib mitmeid erinevaid liike vastavalt püügikohtadele ning müüakse nii elusaid, jahutatud kui ka külmutatud kujul. Aga kuidas neid maitsvaid mereande siiski valida?

Esmalt tuleb mainida, et mõlema meranni puhul on mõistlik valida ainult, kas külmutatud või elus variant. Kuna koorikloomad riknevad kiirelt, siis ei saa neid transportida püügikohast kaugele eeltöötlemata.
Samuti tuleb arvestada asjaoluga, et veest välja võetud homaarid ja langustiinid hakkavad ellujäämiseks toituma enda kehas peituvatest toitainetest ehk sisuliselt ennast tarbima. Seepärast tuleb mereloomad kiirelt ära tarvitada, vastasel juhul on söögi valmistamise ajaks alles ainult tühi koor.

Lõhn: ei tohi esineda “kala lõhna”, vaid ainult õrna merehõngu, vastasel juhul on mereand roiskunud või roiskumas.

Külmutatud tooted: pakend peab olema terve. Võimalusel vaadata, kas tootel on jäite kiht peal (kui on, siis vältida – viitab glasuurile, külmakahjustusele ja topeltkülmutusele).
Ka tuleb kontrollida kust mereand on püütud ning kus pakendatud. Viimane aspekt on oluline, sest juhul kui need erinevad, on enamasti tegemist topeltkülmutamisega, mis rikub liha maitset ja tekstuuri. Eelistada IQF (individuaalne kiirkülmutus) tooteid ja merel külmutatud tooteid, sest sel viisil püsib mereanni värskus.

Elus mereannid: mida elavam, seda parem. Juba loiuks muutunud isendite puhul on seedetraktis olevad ensüümid alustanud liha seedimist ja seeläbi on ka liha kvaliteet langenud.

Suurus: kõige suurem ei ole alati kõige parem. Kuna homaaride ja langustiinide liha küpseb kiirelt, siis on oht suuri loomi pealt üle küpsetada kui sisemus veel toores on. Seepärast on tark osta loomi, mis kaaluvad umbes 600-700g –  maitse ei muutu, küpsetamine on aga lihtsam ja hind parem.

Pehme või kõva koorik: kuna need mereloomad vahetavad koorikut, siis on võimalik saada nii pehme (äsja vahetunud) kui ka kõva koorikuga (vanem isend) homaare ja langustiine.
Vahet saab teha mereanni kõhu ja käppade alumiste osade kaudu – kui esinevad kriimud, siis on tegemist kõva koorikuga, sest nende tekkimiseks peab loom pikemat aga mööda merepõhja ringi liikuma.
Kuigi pehmest koorikust on lihtsam puhastada, siis on ka lihasisaldus väiksem, sest äsja vahetunud koorikuga loom sisaldab 30% rohkem vett. Näiteks kui vanema isendi käpad on täielikult liha täis, siis uue koorega isendil võib käppades olla kuni poole vähem liha.

Pikad antennid: kuna antud mereloomadel on komme enda tundlaid süüa juhul kui nad satuvad ebasobivasse keskkonda (näiteks akvaarium), siis saab nende värskusest kõige paremini aru kui vaadata tunnalde pikkust – mida pikem, seda parem.

Seega tuleb nii lobsterite kui langustiinide ostimisel lähtuda põhimõtetest, mida ka enne on meie blogis kirjeldatud. Ehk uurige alati tausta, nuusutage, kontrollige pakendit või vaadake kui elav isend on. Ka elus loomad ei pruugi olla kõige värskemad ning külmutatud toodete puhul tuleb alati eelistada neid, mis on laeval, otse peale püüki, külmutatud.

Viited:

How to Choose the Best Lobster

8 Tips For Buying Lobster (And What To Do Once You’ve Bought It)


http://www.seriouseats.com/2013/05/the-food-lab-how-to-buy-a-lobster.html

Comments